onsdag 11. desember 2013

Ta bedre Svart/Hvitt-bilder

Har du noen gang lurt på hvorfor profesjonelle fotografer tar slike fantastiske svart/hvitt-bilder, som amatørene ikke helt får til?
Tar du deg tid til å lese dette blogg-innlegget, så vil du kanskje forstå hvorfor.
Hva er det egentlig som skiller de gode svart/hvitt-bildene, fra de middelmådige? Hva gjør profesjonelle svart/hvitt-bilder så utrolig mer spennende?
I programmer som f.eks Photoshop, kan man enkelt konvertere et fargebilde til gråtoner. Men er det egentlig nok, for å skape de virkelig gode og spennende svart/hvitt-bildene?
Vi vil her vise en del eksempler, med beskrivelse, for å vise hva som skjer når man tar i bruk forskjellige fargefiltre for å fremheve og undertrykke farger, slik at man får det svart/hvitt-bildet man er ute etter.
Et eksempel: I fotografiets barndom, før fargefilmen ble oppfunnet, var nesten alle kameraer utstyrt med et gult fargefilter, som man kunne koble inn og ut. Hvorfor?
Studer eksemplene nøye, så vil du etter hvert forstå prinsippene i dette med å bruke fargede filtre, selv om vi her snakker om svart/hvitt-bilder. Se spesielt eksempelet med det nevnte gulfilteret, som kanskje er det absolutt mest anvendelige svart/hvitt-filteret.
Photoshop gråskalabildet er egentlig et helt greit svart/hvitt-bilde, men blir kanskje litt kjedelig i toneomfanget!? Hva synes du?
Og ja, det blir kanskje litt vel mange eksempler! Men som sagt, studer dem nærmere så forstår du hva vi mener. Vi viser bildene i følgende rekkefølge:
Fargebilde
Photoshop gråskala
Gulfilter
Orangefilter
Rødfilter
Rødfilter Høykontrast
Grønnfilter
Blåfilter
Blåfilter Høykontrast

Vi lar bildene tale for seg selv:

 Fargebilde
Photoshop Gråskala
Gulfilter
Orangefilter
Rødfilter

Rødfilter Høykontrast
Grønnfilter
Blåfilter
Blåfilter Høykontrast
Som dere ser av eksemplene, vil fargefilteret vi velger ha til dels stor innvirkning på resultatet. Prinsippet er egentlig ganske enkelt. Gult filter slipper gjennom alt som inneholder gult og stenger ute de fargene som IKKE inneholder gult (F.eks gult blir nesten hvitt, grønt blir en forholdsvis lys gråtone og blått blir en mørk gråtone). Og motsatt, blåfilteret slipper gjennom alt som er blått og stenger ute de fargene som IKKE inneholder blått (F.eks gult blir en mørk gråtone, grønt blir en forholdsvis lys gråtone og blått blir nesten hvitt). Eller for å si det på en mer korrekt måte - de forskjellige fargefiltrene slipper gjennom sin egen farge (gjør lysere) og i større eller mindre grad farger som inneholder noe av sin egen farge, men stenger ute (gjør mørkere) komplementær-fargene.
Se for øvrig denne fargeskalaen:
Komplementærfarger: Alle farger som står mot hverandre, på denne fargesirkelen
Når vi lærer oss disse enkle prinsippene, blir det enkelt å påvirke svart/hvitt bildene i den retningen vi vil ha dem, rent "fargemessig"! 
Alle bildene er holdt på samme eksponeringsmessige nivå, og gjengitt uten ytterligere korreksjon enn de nevnte filtrene.
Studer også det lille fargekartet, ved siden av selve bildet. Dette viser kanskje enda bedre, hvor mye de forskjellige fargefiltrene påvirker et svart/hvitt-bilde.
 
NB!  I fotografiets verden er svart et fravær av alle farger, og hvitt er en tilstede-værelse av alle farger. I malingens verden er det motsatt!
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar